Over ABC2C

ABC2C is het adviesbureau en bouwbedrijf van Maarten Wiersma, dat zich richt op het bouwen aan een circulaire samenleving. Het werkveld beslaat gebouwen, gebouwgebruik, energie en binnenklimaat. Ook ontwikkelde ABC2C een nieuwe bouwmethode: De Nieuwe Aanpak (D.N.A.). Deze methode is open source en zo groen als een pas gemaaid voetbalveld.

Card image cap

Sleutelfiguur: de bewoner

Bij D.N.A. is de (toekomstige) bewoner vanaf het begin af aan sleutelfiguur in een helder proces; in tegenstelling tot normaal, waarbij de bewoner pas aan het eind van een ingewikkeld bouwproces de sleutel in handen krijgt; een bottum-up benadering dus. Wat zijn de wensen van de bewoner? Hoe moet zijn/haar huis eruit komen te zien? Bewoners krijgen vanaf het begin veel inspraak in het ontwerpproces en kunnen er zelfs voor kiezen om hun huis helemaal zelf in elkaar te legoën.

Circulair bouwen

Circulair bouwen is zo duurzaam als het maar kan. Maarten haalde de inspiratie voor zijn nieuwe bouwmethode uit de natuur, waarin alles volgens vaste patronen wordt opgebouwd en waar afval niet bestaat; werkelijk alles wordt hergebruikt. De huizen van D.N.A. sluiten hierbij aan: ze worden opgebouwd uit ‘cellen’, vierkante houten kubussen, die je naar believen kunt stapelen. Met D.N.A. bouw je in het groot zoals je vroeger met Lego zat te spelen: met vaste maten en onderdelen, duidelijke kubusvormen, eenvoudig in elkaar te zetten en ook weer uit elkaar te halen. D.N.A-woningen zijn dus flexibel; ze zijn uit te breiden of af te slanken al naargelang je woonwensen. Is er een kindje op komst? Dan hoef je niet te verhuizen, maar bouw je er een kamer bij. Gaat de oudste uit huis? Dan schroef je een kamer uit elkaar, en verkoop je de losse onderdelen aan de buurman. Of je haalt er een wandje tussenuit, zodat je opeens een ruimere woonkamer hebt; mogelijkheden te over. Zo kan je in elke levensfase optimaal genieten van je woonruimte, en gaat er bovendien niets van de kwalitatief hoogstaande bouwmaterialen verloren; fijn voor de bewoner én voor de planeet. 

Topkwaliteit

Over alle aspecten van dit type woning is nagedacht; van het gebruik van standaard bouwmaten, zodat je niet meteen in aangeleverd hout hoeft te zagen, tot een slimme badkamervloer waarop je onmogelijk kunt uitglijden. Er wordt geen gebruik gemaakt van traditionele bouwtechnieken; er wordt niets gemetseld of gelijmd. Alles wordt aan elkaar geschroefd, zodat het ook weer uit elkaar te halen is. Al het gebruikte materiaal is van topkwaliteit: driedubbele beglazing, aluminium deurkozijnen die je niet om de zoveel jaar opnieuw in de verf hoeft te zetten, en het gebruik van vlaswol in plaats van glaswol. Kortom: D.N.A. is knalgroen, laagdrempelig, en, ook niet onbelangrijk, vanwege de lange levensduur een stuk goedkoper in gebruik dan 'reguliere' woningen. 

De eerste D.N.A.-appartementen

In 2018 zijn de eerste zes appartementen volgens D.N.A. gebouwd, aan de Molenstreek in Groningen. De vier koopappartementen zijn inmiddels verkocht, en de twee ‘penthouses’ zullen worden verhuurd; ook hiervoor hebben de eerste belangstellenden zich inmiddels gemeld. 
ABC2C bedenkt ook oplossingen voor problemen die zich bij bestaande gebouwen voordoen. Zo heeft Maarten onder andere een simpele doch vernuftige constructie ontwikkeld voor het verstevigen van huizen en monumentale panden in het Groningse aardbevingsgebied; een methode die daadwerkelijk veiligheid biedt aan de bewoners en tegelijkertijd niets afdoet aan het uiterlijk en de oorspronkelijkheid van de panden. De methode is gebruiksklaar en kost een stuk minder dan de reguliere aardbevingsbestendige oplossingen voor deze geplaagde panden. 
Voor meer informatie over de verschillende projecten, klik hier.

Over Maarten Wiersma

Houtskeletbouw

Maarten Wiersma werkte jarenlang in de reguliere bouwsector. Na de opleiding Bouwkunde aan de HTS in Groningen begon hij zijn veelzijdige carrière als aannemer, waarbij hij in z’n eentje complete huizen ontwierp en bouwde volgens de Houtskeletbouw-methode. In weer en wind moest hij doorwerken; zo kwam het voor dat hij eens tijdens een hevige onweersbui hoog op het dak zat om glibberige pannen te plaatsen. 

Aangezien dit werk veel risico’s met zich meebracht, besloot Maarten om het over een andere boeg te gooien. Er volgden banen in diverse segmenten van de bouwsector, waar hij uiteenlopende kennis en ervaringen opdeed. Zo werkte hij 12,5 jaar bij het Facilitair Bedrijf van de RUG, in verschillende functies, waaronder die van Projectmanager. Na een avontuurlijke sabbatical van een jaar, waarin hij op zijn catamaran Spirit twee keer de Atlantische Oceaan overstak, ging hij wederom als projectmanager aan de slag; ditmaal bij consultancy- en engineering bedrijf Tebodin. 

Cradle to Cradle

Bij Tebodin kwam Maarten in aanraking met de Cradle to Cradle-filosofie. Dit gedachtengoed kwam als geroepen, want de reguliere manier van bouwen begon Maarten meer en meer tegen te staan. Het haastige bouwen van statische panden, waarbij men ruimschoots gebruikmaakte van schadelijke materialen en nauwelijks rekening hield met de gezondheid van de gebouwgebruiker (denk aan zaken als voldoende licht en ventilatie). Na korte gebruiksperiodes worden deze gebouwen vaak weer gesloopt, waarbij telkens enorme kapitaalvernietiging plaatsvind. 

ABC2C & D.N.A.

Geïnspireerd door de Cradle to Cradle-beweging begon Maarten, onder de naam ABC2C, zijn eigen bouwmethode uit te denken. Op elk front moest deze methode kloppen, en na jaren van ontwerpen, rekenen en plannen schrijven is hier dan nu De Nieuwe Aanpak (D.N.A.). 

Maarten ontwikkelde D.N.A.-lespakketten voor het Zernike College, het Alfa-college, de Hanzehogeschool en de RUG, en geeft regelmatig cursussen voor geïnteresseerden vanuit zijn pilot-kantoorgebouw aan de Molenstreek in Groningen. Ook vertelde hij zijn verhaal op meerdere beurzen en festivals, zoals Let’s Gro, het Noorderzon festival, Woonbeurs Utrecht en Het Grootste Kennisfestival van Noord Nederland. 

Het appartementencomplex aan de Molenstreek is het eerste D.N.A.-wapenfeit van ABC2C, maar daar houdt het natuurlijk niet op. Er zijn inmiddels meerdere D.N.A.-projecten opgestart, op diverse locaties in het noorden van het land.